VI ANVÄNDER INTE

ISTÄLLET ANVÄNDER VI

Mineralolja (paraffin)

Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i tex symaskinsolja, motorolja och träolja. Och även i många konventionella hudlotioner, salvor, läppcerat och babyoljor.

Vegetabiliska oljor

såsom jojobaolja, olivolja, sheasmör.  Vegetabiliska oljor gör att huden kan fungera normalt. De täpper inte till porerna och hindrar inte utsöndringen av fett. De fungerar mjukgörande, återfuktande och ger huden näring. Innehåller viktiga vitaminer och linol och linolensyra (fettsyror). Vegetabliska oljor är dyrare än mineraloljor.

Parabener

Syntetiskt framställda konserveringsmedel som är bakteriedödande och som används för att öka hållbarheten i en produkt. Detta gör det möjligt för cremer att stå på butikshyllor i flera år. Kan vara allergiframkallande och misstänks vara hormonstörande.

Oljor och alkohol

Oljor, essentiella oljor och alkohol.

Syntetiska parfymer

Framställda av okända syntetiska kemikalier och tillverkarna behöver inte, av konkurrensskäl, att uppge alla sina ingredienser i parfymerna. De flesta syntetiska parfymer innehåller ftalater, som är fertilitetstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Det finns 28 olika doftämnen som är förbjudna inom EU enligt Kosmetikadirektivet, och som klassas som allergiframkallande. Även naturliga parfymer (baserade på eteriska oljor) kan vara allergiframkallande.

Naturliga essentiella oljor

Av ekologiskt ursprung.

SLES / SLS

Billig syntetiskt framställd avfettare som ibland kallas för försåpad kokosolja. Skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar och duschcremer. Anses vara irriterande på hud och i ögon. En vanlig orsak till att folk har torr hud, klåda och kliande hårbotten.

Milda tensider från socker

Milda tensider från socker och stärkelse som är godkända för ekologisk hudvård som Coco-Glucoside och Lauryl Glucoside. 

PEG

Syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. PEG funkar också som återfettare i tex flytande tvål och stabiliserar skum. Beroende på hur man framställer PEG (på syntetiskt vis) kan ämnet smittas med 1,4-dioxane, som är cancerframkallande och persistent, vilket betyder att det aldrig kan brytas ned i miljön. PEG används också inom träindustrin, (regalskeppet Vasa är behandlat med PEG), i tillverkningsindustrin samt i mediciner.

 Naturliga emulgeringsmedel

Naturliga emulgeringsmedel som är godkända för ekologisk hudvård, som Caprylic/Capric Triglyceride och Glyceryl Stearate Citrate

Källa: Texten i kolumnen till vänster kommer från bloggen www.naturligtsnyggt.se Vi har redigerat ner den något men du kan läsa texten i sin helhet här: http://www.naturligtsnygg.se/?p=21729