Vanliga frågor kring solskydd

SPF = solskyddsfaktor mot UVB-strålning

SPF betyder “Sun Protection Factor” eller “Solskyddsfaktor”, och mäter vilket skydd som ges mot UVB-strålning. Högre faktor innebär ett bättre skydd mot UVB. Spf 10 ger ett 90% skydd mot strålarna, spf 30 ett 97% skydd och spf 50 ett 98% skydd. Inga solkrämer (oavsett tillverkare) ger 100% skydd, man bör vara försiktig i solen även med solkräm, komplettera med kläder, skugga och smörja in sig regelbundet.

SPF säger ingenting om vilket skydd som ges mot UVA, utan det visar enbart på skyddet mot UVB. När det står en siffra (10, 15, 20, 25 osv) är det skyddet mot UVB som avses.

Enligt EUs nya rekommendationer skall en solkräm även skydda mot UVA. Skyddet mot UVA skall (minst) vara en tredjedel av produktens skydd mot UVB. Om man uppnår detta rekommenderar EU att man trycker en UVA logotyp på förpackningen, för att visa att produkten inte bara har skydd mot UVB utan även mot UVA. Denna logotyp finns på alla Eco Cosmetics produkter, och visar att solkrämerna ger skydd mot både UVA och UVB.

Är era solskydd godkända av läkemedelsverket?

Inga solskydd är godkända av Läkemedelsverket eller någon annan myndighet inom EU.  Däremot har EU satt upp rekommendationer som man som producent ska följa, och som Läkemedelsverket kontrollerar att man följer. Dessa rekommendationer innefattar bland annat följande:
• Alla solskydd skyddar i regel mot UVB. EU kräver att de dessutom ska ge skydd mot UVA. Skyddet mot UVA skall vara en tredjedel av det mot UVB. En symbol för UVA bör tryckas på förpackningen för att visa att detta skydd uppnås. Detta uppfyller Eco Cosmetics.
• Förpackningen skall märkas med lågt - medel - högt eller mycket högt skydd. På förpackningen skall även finnas rekommendationer på svenska kring hur produkten skall användas samt varningar för solen. Detta  uppfyller Eco Cosmetics.
Eco Cosmetics kontrollerades under hösten 2010 av Läkemedelsverket. Då kontrollerades dokumentationen av  effektbevisningen, dvs. att denna fanns, att standardiserade tester använts och att resultaten överensstämmer med den skyddsnivå vi uppger för produkten.

Vad är skillnaden mellan ett fysikaliskt filter och ett kemiskt?

Skillnaden mellan dessa filter är att de har olika sätt att ”filtrera” bort UV-strålningen från huden. Ett fysikaliskt filter (kallas också partikelfilter eller partikulärt filter) som titandioxid består av små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen. Man kan säga att det fungerar som en spegel på huden. I kemiska filter tar molekylerna upp (absorberar) UV-strålningen och omvandlar denna till oskadlig strålning, dvs. det sker en kemisk reaktion inne i kroppen. Flera av de vanligaste kemiska filtren är kända att orsaka kontaktallergi, vara hormonstörande och ha en dålig miljöpåverkan,

Är titandioxid godkänt som som UV-filter?

Ja.

Innehåller produkterna nanoteknik?

Nej, produkterna innehåller inte nanoteknik / nanopartiklar.

• Titandioxid finns med och utan nanopartiklar. Det är storleken på titandioxidens partiklar som avgör om de kallas nano eller inte.
• Cirka 98% av konventionell kosmetik med titandioxid innehåller nanopartiklar.
• Titandioxid med nanopartiklar är billigare att använda än titandioxid utan nanopartiklar. Därför är eco cosmetics ekologiska solkrämer något dyrare.
• Nanopartiklar är benämningen på ämnen vars beståndsdelar är extremt små, mellan 0,1-100 nanometer (miljarddels meter).
• Eco cosmetics solkrämer innehåller titandioxid med en genomsnittlig partikelstorlek på 400-600 nm, och innehåller därmed inte nanopartiklar.

Varifrån kommer titandioxiden?

Titandioxiden Eco cosmetics använder kommer från Finland.

I ingredienslistan finns Corundum (Alumina). Vad är det?

Titandioxid används som ett mineralfilter. När man använder titandioxid i kosmetika klär man in den. Man kan antingen använda Silica (SI02) som är det vanligaste, eller Corundum. Vi använder silica/kiseldioxid i Ansiktsgelen och i Sololjan. Partiklarna har en genomsnittlig storlek på 140 - 170 nm. I övriga produkter använder vi Corundum. Detta innebär att titandioxidpartiklar som består av många små titandioxidkristaller kapslas in i renad kaolin. Resultatet är ett pigment med en vit titandioxid-partikel i mitten som omges av en klar Corundum (AL203). Dessa pigment får en reflektion upp till 5 gånger starkare än vanlig kosmetisk titandioxid. I solkrämerna har partiklarna en genomsnittlig storlek på 400-600 nm. Precis som rubin och safir hör Corundum till den grupp av aluminiumoxider som har en hårdhetsgrad på 9. Det är inte möjligt för aluminiumet att frigöra sig från pigmentet och komma in i kroppen. I INCI har man tidigare deklarerat alla dessa råvaruämnen som aluminiumhydroxid. INCI namnet Alumina har funnits en tid och är en kollektiv term för alla aluminiumoxider. Vi är i processen att ersätta aluminiumhydroxid med Alumina (Corundum) i INCI på alla förpackningar. Corundum ska inte blandas ihop med aluminiumsalter som används bland annat i deodoranter.

Hur kan solskydden vara vattenfasta om de inte innehåller kemikalier?

Det är olja som gör solskydden vattenfasta.

I innehållsförteckningen står det att produkterna innehåller parfym. Varför då?

Solkrämerna innehåller naturliga essentiella oljor.  Detta måste deklareras som parfym i innehållsförteckningen.  De innehåller inga syntetiska färgämnen, doftämnen eller konserveringmedel.

Kan man använda solkrämerna på barn?

Ja, solkrämerna rekommenderas för barn.

Varför finns det en solkräm specifikt för barn om alla solkrämer rekommenderas?

Solkrämen för barn har spf 50+. Det innebär ett verkligt skydd på över 60, vilket är högre än de som har spf 50. Den för barn har också mildare eteriska oljor (doft) än de vanliga solkrämerna.

En del solkrämer är tonade. Ger de fläckar på vita kläder?

Solkrämer kan ge fläckar på ljusa kläder. Man bör vänta ett par minuter så att krämen går in i huden innan man tar på sig kläder. Får du fläckar på kläderna är galltvål effektivt.

De solkrämer som inte är tonade eller transparenta - blir man vit av dem?

Solkrämerna kan ge en mjölkvit hinna precis när man smörjer in sig med dem. De tas snabbt upp av huden och man upplevs inte som vitfärgad när huden absorberat krämen. Den vita hinnan
fungerar som bra hjälp att se var man smörjt in sig - och framför allt så man inte missar något område.

Kan man använda läppbalsamet med solskydd även på näsa, öron, kinder?

Ja, läppbalsamet med SPF 30 går utmärkt att använda på huden.

Varför är krämerna inte 100% ekologiska?

En sammansatt kosmetisk produkt innehåller alltid ämnen som inte går att certifiera ekologiskt. Exempel på sådana ämnen är titandioxid, alkohol, tocopherol (vitamin E) och vatten. Av de ämnen som inte går att certifiera är vi ändå väldigt noga. Vi använder enbart ingredienser av naturligt ursprung. Vi använder inga kemiska eller syntetiska tillsatser som PEG, SLS, parabener, mineraloljor, silikonderivat eller ingredienser som är GMO. Vi talar alltid om hur mycket av det totala innehåller som är ekologiskt samt hur mycket av det vegetabiliska som är ekologiskt.

Blir man fortfarande brun när man använder solkräm?

Man blir inte snabbare brun utan solkräm, man blir snabbare röd och bränd. Solkräm skyddar huden från att skadas av solens strålar. Man måste tänka på att smörja sig tillräckligt och regelbundet för ett fullgott skydd. Det är alltid bra att komplettera med kläder och att begränsa tiden i solen, oavsett solskyddsfaktor.

­